Design for Humanity volgt het incubatieprogramma van de Social Impact Factory

‘Het is erg gaaf om elkaar te helpen en stimuleren en dezelfde gedrevenheid bij anderen te zien’

Corien volgt het incubatieprogramma van Social Impact Factory en we vroegen haar of ze ons meer wil vertellen over haar startup en vooral ook of ze haar ervaringen in het programma met onze community wil delen. Corien is een hele enthousiaste sociaal ondernemer, dus we zijn blij dat zij jullie kan inspireren met haar verhaal.

STICHTING DESIGN FOR HUMANITY

Ik ben Corien te Brummelstroete en werk als programmamanager voor Stichting Design for Humanity. Design for Humanity organiseert de samenwerking van jonge ontwerpers, experts, bedrijven en maatschappelijke organisaties om creatieve, duurzame en innovatieve oplossingen voor sociaal maatschappelijke vraagstukken te ontwikkelen.

De stichting is opgericht in 2016 na de enorm succesvolle Refugee Hackathon tijdens Dutch Design Week 2015, waarbij jonge ontwerpers brainstormden over de vluchtelingencrisis. Daar zijn een aantal mooie projecten uit voortgekomen, waarna besloten werd om dit jaarlijks te herhalen met een wisselend thema.

Ik ben er in de zomer van 2016 bijgekomen: we hebben toen de stichting officieel opgericht en een nieuw programma opgestart: Connected Generations. Tijdens dit jaarprogramma gingen we, wederom samen met creatieve studenten, maar ook met partners zoals het Nationaal Ouderenfonds en Omroep Max, op zoek naar nieuwe oplossingen voor eenzaamheid onder ouderen. De partners droegen de vraagstukken aan, waar ontwerpers mee aan de slag zijn gegaan tijdens een door ons begeleid afstudeerproject. Het jaar is nog niet voorbij, maar we zijn ook alweer gestart met ons nieuwe programma! Designing Democracy wordt op 10 juli afgetrapt in Pakhuis de Zwijger. We gaan in gesprek met organisaties met democratische vraagstukken en alvast een beetje experimenteren met het toepassen van design thinking daarop. Dit allemaal weer in aanloop naar de Dutch Design Week, waar we niet alleen weer gaan brainstormen, maar ook exposeren wat we het afgelopen jaar hebben bereikt. Kortom, er gebeurt een hoop en never a dull moment!

INCUBATIEPROGRAMMA SOCIAL IMPACT FACTORY

Ik ben het incubatieprogramma van de Social Impact Factory gaan volgen om me meer te ontwikkelen als sociaal ondernemer en het geleerde direct in de praktijk te brengen bij Design for Humanity. Ik vind het tot nu toe erg leerzaam en leuk om met mede social ondernemers te werken.
Het is erg gaaf om elkaar te helpen en stimuleren en dezelfde gedrevenheid bij anderen te zien. We hebben sessies gehad over onder andere business models en persoonlijk leiderschap en er staan ons nog workshops te wachten over bijvoorbeeld financing en communicatie & PR. Ook hebben we wekelijks contact met onze coach, wat enorm fijn is om even te sparren of stoom af te blazen.
De komende jaren hoop ik dat we met Design for Humanity aan veel mooie maatschappelijke thema’s kunnen werken en echt impact kunnen creëren. Doordat we samenwerken met themapartners bedenken we niet alleen maar mooie ideeën, maar gaan we er ook echt iets mee doen. Ik vind het vooral mooi dat we zoveel verschillende partijen (studenten, maatschappelijke organisaties, scholen, overheden en bedrijven) bij elkaar brengen en dat iedereen  met zijn eigen talent of expertise kan bijdragen. Mijn uiteindelijke droom is dat Design for Humanity uitgroeit tot een platform voor sociale innovatie, niet alleen in Nederland, maar ook daarbuiten.
SIF Utrecht
accounts@sifutrecht.nl