Laden Evenementen

« Alle Evenementen

  • Dit event is voorbij.

‘Design thinking’ en ‘Participatief Actie-onderzoek’

19 juni 2018 - 08:30 - 17:30

Zet jij je in voor de energietransitie? Heb je een focus op specifieke aspecten als techniek of beleid, maar besef je dat dit niet toereikend is? In projecten ondervind je wellicht dat jouw visie op een oplossing niet zomaar omarmd wordt en mensen weerstand of emotionele reacties tonen. Je realiseert je dat samenwerking de enige weg voorwaarts is. Maar hoe krijg je dit in beweging zonder dat het trekken en sleuren wordt?

Het MVI-E Skills Lab  biedt in 2018 een serie trainingen aan op het gebied van Sociale Innovatie, die je helpen jouw ambitie beter en sneller te realiseren. De trainingen zijn toegankelijk voor iedereen die werkt aan de energietransitie. Vooral voor mensen met een specialistische achtergrond (techniek, beleid, juridisch, financieel), die beseffen dat een project pas slaagt als de sociale condities kloppen, maar die nog niet weten hoe dit te realiseren.

Programma

8.30 – 9.00 Inloop

9.00 – 13.00 Design Thinking: ken je doelgroep – Charlotte Kobus, TINH

13.00 – 13.30 Lunch (voor deelnemers aan beide dagdelen)

13.30 – 17.30 Participatief actie-onderzoek – Madelon Eelderink, 7Senses

 

Design Thinking: Ken je doelgroep

Iedereen die met een (innovatief) project een verandering in het energiesysteem teweeg probeert te brengen heeft aannames over hoe zijn/haar idee(en) ontvangen en gebruikt zullen worden door de verschillende betrokkenen. Als deze aannames niet aansluiten bij de werkelijke behoeften, kan het project vastlopen of wordt het eindresultaat niet optimaal benut. Een succesvolle innovator test die aannames dus continu en staat volledig open het ook mis te hebben. Je leert in deze training – op basis van je eigen casus – hoe je behoeften van jouw doelgroep(en) boven tafel haalt en kunt meenemen in je ontwerp. Een niet-lineair proces kenmerkend voor ‘Design Thinking’. Je leert een aantal gangbare methodieken en wordt aangemoedigd je eigen manieren te ontdekken.

Participatief actie-onderzoek

Participatief actie-onderzoek (PAR, Participatory Action Research) is een systematische, iteratieve aanpak waarin mensen gezamenlijk oplossingen co-creëren voor gedeelde problemen. In plaats van top-down, worden ‘community-up’ interventies gerealiseerd, die aansluiten bij de belevingswereld van de doelgroep/burgers/probleemeigenaren. Dit geeft draagvlak en een gevoel van eigenaarschap onder de betrokkenen. Onderzoek toont aan dat PAR daarmee een enorm positieve impact heeft op het (lange termijn) succes van het aanpakken van gezamenlijke problemen. Klinkt goed, maar hoe doe je dit in praktijk? In deze training leer je de 7 stadia van de PAR methode van 7Senses, diverse PAR-methoden en je eigen project met PAR uit te voeren. Op basis van je eigen casus leer je niet alleen te onderzoeken en ontwikkelen, maar in elk stadium te presenteren aan de relevante partijen. Zo kan de betrokken groep erop reflecteren en kunnen de beste oplossingen samen gecreëerd en geïmplementeerd worden!

 


 

Het MVI-E Skills Lab biedt in 2018 een serie trainingen aan op het gebied van sociale innovatie, die je klaarstomen voor een betere en snellere realisatie van je duurzaamheidsambitie. Vaak is er over de techniek en de businesscase best goed nagedacht, maar lopen projecten vast op weerstand of een gebrek aan betrokkenheid.

‘Sociale innovatie’ helpt je daarbij, door bewezen theorieën over het gedrag van mensen toe te passen in de praktijk. Door een project vanaf de start beter te ontwerpen en je gedurende het project te blijven inleven in de ander ontstaat er iets moois: je komt tot betere oplossingen waar iedereen achter staat en actief aan mee werkt, waardoor projecten sneller gerealiseerd worden!

In het MVI-E Skills lab leer je hoe je de juiste partijen activeert en betrokken houdt, en kun je met je eigen casus aan de slag. De trainingen zijn toegankelijk voor iedereen die werkt aan de energietransitie en zullen enkel dit jaar gratis aangeboden worden door de Topsector Energie.

INSCHRIJVEN

Gegevens

Datum:
19 juni 2018
Tijd:
08:30 - 17:30
Kosten:
Gratis

Locatie

Social Impact Factory Utrecht
Vredenburg 40
Utrecht, Nederland
+ Google Maps