Geschiedenis pand

Het idee van de Social Impact Factory ontstond tijdens de Social Enterprise Day 2014 in NUtrecht. Tijdens dit event kwamen heel veel mensen bij elkaar die met hun project of onderneming sociale impact willen realiseren. Wat ze deden werd niet gedreven door een streven naar winst, maar door een wens om oplossingen te vinden voor actuele problemen in de maatschappij.

Gedurende de Social Enterprise Day 2014 werd de toegevoegde waarde van het samenbrengen van deze heterogene groep mensen duidelijk. Hoe geweldig zou het zijn als de inspiratie en het verrijken van elkaars netwerk niet gekoppeld was aan een event maar een permanente vorm zou aannemen?

De eerste stap was de oprichting van de Stichting Social Impact Factory: een platform waar partijen elkaar kunnen ontmoeten en samenwerken rondom maatschappelijke vraagstukken. De ambitie hield daar niet op: hoe geweldig zou het zijn als we op een A-locatie in Utrecht de landelijke hotspot van sociaal ondernemerschap neer konden zetten?! Wat in 2014 begon als een droom wordt werkelijkheid: de landelijke hotspot op het gebied van sociaal ondernemerschap in hartje Utrecht.

Geschiedenis Vredenburg 40

Vredenburg 40, Utrecht

 

Het pand waar de Social Impact Factory zich bevindt heeft een rijke historie. Vredenburg 40 is een rijksmonument op de hoek van het Vredenburg en de Catharijnekade. Het pand staat ook wel bekend als het ‘Vinkepand’. In 1857 werd het pand gebouwd als wooncomplex in neoclassicistische stijl. Dit is ongeveer 10 jaar na de sloop van de Catharijnepoort. In het pand bevonden zich 5 riante woningen met ieder een eigen ingang. In één van de woningen woonde Willem Gerard Brill, daarna Abraham Kuyper.

Geschiedenis Vredenburg 40

In 1890 kreeg het pand een bedrijfsfunctie. Makelaardij Waltmann & Co startte haar activiteiten in het pand en in 1910 vestigde restaurant De Kroon zich aan de kant van het Vredenburg. Vijf jaar later, in 1915 nam de kledingwinkel van Gebr. Vinke het grootste deel van het pand in gebruik (hier komt de bijnaam het ‘Vinkepand’ vandaan). Vinke liet het pand betegelen met groene tegeltjes. Zestig jaar later, in 1975 vertrok Vinke en vestigde meubelwinkel De Kleine Beurs zich op dit adres.

Geschiedenis Vredenburg 40

De gemeente verkocht het pand in 1989 aan Muziek Staffhorst voor het symbolische bedrag van 1 gulden op voorwaarde dat Staffhorst het pand zou laten restaureren. De groene tegels die Vinke had aangebracht werden door Staffhorst verwijderd en het pleister werd teruggebracht. In 2001 werd het pand een Rijksmonument. In 2007 kocht de gemeente het pand terug voor 5 miljoen Euro en in 2009 vertrok Staffhorst, dat inmiddels was overgenomen door de keten Raf.

Na een verbouwing in 2016, opende begin 2017 de Social Impact Factory haar deuren in het pand. Sindsdien is Vredenburg 40 dé hotspot voor sociaal ondernemerschap in Utrecht. Het pand bestaat uit 4 verdiepingen met 2500 m2 voor flexibele werkplekken, vergaderruimtes en ruimtes voor evenementen. Op de begane grond opende op 1 oktober 2017 Stadsbrasserie en bar De Utrechter.

Geschiedenis Vredenburg 40