Notice: Undefined offset: 1 in /home/impact/domains/sifutrecht.nl/public_html/wp-content/themes/bridge/templates/blog_single-loop.php on line 157

Notice: Undefined offset: 0 in /home/impact/domains/sifutrecht.nl/public_html/wp-content/themes/bridge/templates/blog_single-loop.php on line 159

De drie grootste misverstanden over duurzaam ondernemen

Door Linda Coenmans

Duurzaam ondernemen, sociaal ondernemen, een ‘groen’ bedrijf hebben. Iedereen kent de termen en veel bedrijven willen ‘er ook iets mee doen’. Maar wat houdt dat duurzaam ondernemen nou eigenlijk in? Er zijn nogal wat vooroordelen over groen ondernemen in omloop. Duurzame ondernemers herkennen ze  vast: dit zijn de drie grootste misverstanden over duurzaam ondernemen.

“Duurzaam ondernemen is saai”

Saai? Duurzaam ondernemen is hot! Een hardnekkig misverstand dus. Bij duurzaam ondernemen denken veel mensen onterecht aan geitenwollensokken of mensen die zich vastketenen aan een boom. Maar anno 2018 betekent duurzaam ondernemen echt impact maken op de wereld om je heen.

Denk aan Boyan Slat die op zijn 16e met het idee voor The Ocean Cleanup (www.theoceancleanup.com) kwam en daarmee de immense drijvende plastic afval soep in de Stille Oceaan gaat opruimen en recyclen. Een indrukwekkende ambitie die alles behalve saai is. Belangrijker dan de wereld wordt het niet!

Ook ‘gewone’ bedrijven kunnen duurzaam gaan ondernemen. Het investeren in zonnepanelen of steunen van een goed doel – waar je echt een connectie mee hebt – kan een mooie eerste stap zijn. Maak er een interne wedstrijd van om met zoveel mogelijk originele ideeën te komen die impact hebben op jullie omgeving en de wereld. Zo betrek je iedereen en verdwijnt saai als sneeuw voor de zon.

“Duurzaam ondernemen is duur”

Natuurlijk, je kunt een groot budget vrij maken en flinke investeringen doen in een duurzame impact. Maar je kunt ook juist geld besparen door te denken aan het milieu! Stop bijvoorbeeld met printen, scheelt ontzettend veel inkt en papier. En als het echt niet anders kan, print dan dubbelzijdig. Dit bespaart niet alleen geld, maar ook bomen.

Heb je wel iets meer te besteden? Ga dan voor die zonnepanelen. Je investeert maar dit verdient zichzelf terug door de elektriciteitsrekening die omlaag gaat. Moeten er pennen komen met een logo? Ook die kunnen duurzaam zijn! Denk aan een biodegradable pen. Kortom, begin klein en investeer (en bespaar) waar jij kunt!

Kiezen voor een duurzaam alternatief is soms een simpele keuze, die niet duurder hoeft te zijn maar simpelweg anders (en beter) is.

“Duurzaam ondernemen is ingewikkeld”

“Ik wil wel duurzaam ondernemen, maar ik weet niet hoe… Of ik weet wel hoe, maar ik krijg mijn mensen niet mee.” Klinkt dit je bekend in de oren?

Verandering is voor bijna alle mensen erg spannend. Daardoor voelt het goed om zaken te laten zoals ze de afgelopen 20 (of 100) jaar gedaan werden. Maar soms is verandering ook heel fijn. In 1998 dachten we namelijk ook nog dat een mobiele telefoon onzin was en betaalden we nog met de gulden.

Zijn er processen of gewoontes in jouw bedrijf die nodig toe zijn aan verandering? Begin bij de makkelijkste (denk aan die printer) en voer iedere maand een kleine stap uit richting duurzaam ondernemen. Duurzaam ondernemen is zo ingewikkeld als je het zelf maakt en na verloop van tijd wordt het steeds makkelijker en vooral leuker. Stap voor stap kan je heel wat voor elkaar krijgen!

Ga ervoor!

Gaan jullie een start maken met duurzaam ondernemen en ben je trots op jullie stappen? Neem dan ook zeker de doelgroep mee in alle ontwikkelingen. Post regelmatig een filmpje of foto op social media voor een behind the scenes-moment. Leuk, goedkoop en super makkelijk met je smartphone. Want niet alleen de aarde zal blij zijn dat jij (meer) duurzaam gaat ondernemen, maar zeker ook jouw doelgroep! What’s not to like, right?

 

Deze blog is geschreven door Linda Coenmans, Allround Marketing & Communication Manager bij Eco Giving en GreenGiftBox. Eco Giving is een zakelijke webshop voor groene en duurzame relatie- en kerstgeschenken. GreenGiftBox is hét online groene keuzeconcept voor duurzame kerstcadeaus. Dat wordt een groene kerst dit jaar!

Esmé van Dijk
esme@sifutrecht.nl