Ontmoet De SIF Friends: Kromkommer

“Wij delen dezelfde sociale kernwaarde als de Social Impact Factory en we delen een stagiaire. De open sfeer en een diversiteit aan personen, van studenten tot grote corporates, maakt de SIF Utrecht een unieke locatie. Iedereen kan zich hier thuis voelen!“

Wat is de impact die jullie maken?
Kromkommer zet zich in om de verspilling van kromme groente en fruit tegen te gaan en mensen anders te laten kijken naar de kwaliteit van groente en fruit.  Dit doen ze onder andere door van kromme groenten gezonde soepen te maken. Kromme groenten zijn groente die er anders uitzien of waar teveel van is. Zo’n 10% van alle groente en fruit wordt verspild om die redenen. Het verbaasde ons dat 30-50% van de totale voedselproductie wordt weggegooid. Als je verder in de voedselketen gaat kijken zie je dat een groot deel al bij de teler zelf weg gaat. Dat gaat niet eens de voedselketen in. Daar een businessmodel van maken is voor ons de manier om het verhaal van deze groente te vertellen en de waarde te laten zien van dit moois. Naast het tegengaan van voedselverspilling willen wij ook de kwaliteitsperceptie veranderen bij consumenten. Zodat ook kromme groenten worden gezien als net zo waardevol als hun ‘perfecte’ broertjes en zusjes..

Hoe werken jullie?
Wij hebben een duidelijke missie en visie maar alleen kunnen we het systeem niet veranderen, dus dat doen we samen met de Krommunity. De Krommunity is een verzameling van telers, winkels, restaurants en fans die ons helpen om van krom het nieuwe recht te maken. Dat uit zich bijvoorbeeld door de groenten rechtstreeks in te kopen voor een eerlijke prijs bij de telers en onze fans mogen altijd de nieuwe soepjes keuren. Kromkommer gelooft dus echt in de kracht van samen!

Waarom zijn jullie bij SIF komen werken?
Wij waren eerst gevestigd in Rotterdam, daar leeft duurzaamheid al heel erg. Wij wilden graag naar Utrecht om hier mensen meer mensen enthousiast te maken voor onze missie. De Social Impact Factory sluit goed aan bij onze eigen kernwaarden om sociaal te ondernemen en grote impact te maken. Wat wij fijn vinden is de open sfeer en een diversiteit aan personen, van studenten tot grote corporates. Dat maakt het zo mooi, iedereen kan zich hier thuis voelen! Door de Social Impact Factory Utrecht delen wij nu een stagiaire met de stichting Social Impact Factory en hebben wij een mooie exposure voor bezoekers die langskomen.

Wat is sociaal ondernemerschap voor jullie?

“ Social impact is gewoon normaal doen! Als je een bedrijf hebt moet je daarmee de wereld altijd een stukje beter willen maken. Als je alleen gefocust bent op geld verdienen heb je geen toekomst meer in deze wereld.”

“ Dat je mensen kan engagen en onderdeel kan laten zijn van een oplossing bij een maatschappelijk probleem.”

“Een beweging creëren, een gedachtegang veranderen en zo op een grote schaal verandering aanbrengen.”

 

Esmé van Dijk
esme@sifutrecht.nl